A KŐZETGYAPOT ALKALMAZÁSI TERÜLETEI

A KŐZETGYAPOT ALKALMAZÁSI TERÜLETEI

A kőzetgyapot a modern ipar számos ágazatában alkalmazható. A kőzetgyapot tulajdonságai lehetővé teszik a felhasználását olyan helyeken, ahol megkövetelt a szerkezet tartóssága, megnövelt tűzbiztonság vagy magasabb akusztikai követelmények érvényesek.

ÉPÍTŐIPARI SZIGETELÉSEK

A ROCKWOOL kőzetgyapot a hő- és hangszigetelésként, valamint tűzgátló anyagként is alkalmazható a lakásépítésben, közhasznú-, kereskedelmi valamint ipari építkezéseken. A kőzetgyapot a lapos- és magastetők, külső és belső falak, padlók, födémek valamint kémények szigeteléséhez egyaránt használható.

PASSZÍV TŰZBIZTONSÁGI RENDSZEREK

A ROCKWOOL kőzetgyapot mindenhol alkalmazható, ahol meg kell növelni az építőipari szerkezetek (pl. födémek, acél szerkezetek) valamint szerelvények (pl. szellőző és füstmentesítő csatornák) tűzbiztonságát. A kőzetgyapot- akár már tűzvédelmi sávként történő – alkalmazása az egész épület tűzbiztonságát javítja.

MŰSZAKI SZIGETELÉSEK

Műszaki szigetelések ROCKWOOL kőzetgyapotból – elsősorban a szerelvények szigetelései, mint: szellőző- és klímaberendezések és füstelszívó vezetékek, fűtő berendezések és meleg vizes csővezetékek valamint berendezések szigetelése – többek közt tartályok, kazánok, kémények valamint turbinák és speciális ipari berendezések esetén. A ROCKWOOL termékek a műszaki szigetelések alkalmazhatók alacsony, közepes valamint magas hőmérsékleten egyaránt.

ROCKPANEL HOMLOKZATI PANELEK

Tömörített kőzetgyapotot alkalmaznak a ROCKPANEL homlokzati burkolatok gyártásához, aminek köszönhetően a panelek tartósak, tűz- és vízállóak. Felhasználhatók új objektumokban valamint renovált épületekben egyaránt. (Magyarországon nem kerül forgalmazásra.)
Több információ – link ide: www.rockpanel.com

GRODAN TÁPTALAJOK

A kőzetgyapot felhasználható a táptalajok létrehozásához az üvegházi kertészetben. (Magyarországon nem kerül forgalmazásra.)
Több információ – link ide: www.grodan.com

ROCKFON PLAFON RENDSZEREK

A kőzetgyapot alapon gyártott ROCKFON álmennyezetek nemcsak az esztétikai értékeket, de az akusztikai komfortot és belső klímát szintén javítják az irodai helységekben, kórházakban, iskolákban valamint kereskedelmi és ipari objektumokban. (Magyarországon nem kerül forgalmazásra.)
Több információ – link ide: www.rockfon.com

HAJÓIPAR

A nagy tűz- és robbanás veszélyessége miatt a hatékony tűzszigetelés rendkívül fontos a hajógyártó szektorban. Sok hajótulajdonos és a kitermelő társaságok nagy része ROCKWOOL termékeket használ, mivel ezek nemcsak éghetetlenek, de tökéletes hőszigetelést biztosítanak. 
Több információ – link ide: http://www.rockwool-rti.com/

ROCKDELTA REZGÉSGÁTLÓ ÉS AKUSZTIKAI RENDSZEREK

A kőzetgyapotot a zajt és rezgést ellenőrző megoldások gyártásához is alkalmazzák. RockDelta termékek – a kőzetgyapot alapon készült akusztikus panelek és anti-vibrációs alátétek – védenek a túl erős zaj ellen – valamint gátolják a villamos, vonat vagy metró által okozott vibráció terjedését. (Magyarországon nem kerül forgalmazásra.)
Több információ – link ide: www.rockdelta.com

Aktív és passzív tűzvédelmi rendszerek

A tervezés az építkezés legfontosabb eleme. Az építészeknek, tervezőknek kiemelt szerepe van abban, hogy milyen anyagok, és megoldások kerülnek felhasználásra az adott épületben. Ők tervezik meg és választják ki a megfelelő állékonyságot, komfortot és biztonságot jelentő megoldásokat, figyelembe véve az objektum rendeltetését valamint a pénzügyi lehetőségeket

Az aktív tűzvédelmi eszközök – mint pl., fűst érzékelők, tűzoltó készülékek, stb.- megfelelő összeállítása, megfelelően összekapcsolva a passzív tűzvédelmet biztosító anyagokkal kulcsfontosságú az épületek magas fokú tűzvédelmének kialakításához.

Kockázatot csökkentő, nem éghető anyagok

Az egyik passzív tűzvédelmet befolyásoló anyag maga a szigetelés. Az épületek tulajdonosainak többsége nem is tudja, hogy a szigetelőanyagok nem csak a hőszigetelés milyenségében, hanem tűzvédelemben (vagy annak hiányában) is fontos szerepet játszanak. Sokan nem is tudják, hogy a hőszigetelő-anyagoknak milyen előírásoknak és követelményeknek kell megfelelniük annak érdekében, hogy a tűzvédelem terén is megbízhatóak legyenek. A tapasztalt tervezők számára is sokszor meglepő az épületben megfelelőnek vélt és ezért oda betervezett építő-anyagok viselkedése egy esetleges tűzeset során.

Az éghető szigetelő anyagok különböző tűzvédelmi besorolásúak lehetnek, az alkalmazott vizsgálati módszerek és a helyi előírások alkalmazásától függően. Magyarországon az I. tűzállósági fokozatban építendő épületek – beleértve a magas épületeket is – homlokzatán csak nem éghető szigetelés alkalmazható. A kőzetgyapot a neméghetőségének köszönhetően („A1” a tűzzel szembeni viselkedés legmagasabb osztálya) javítja az épületek tűzvédelmi biztonságát. (Magas épület: amelyben a legfelső építményszint szintmagassága a 30 m-t meghaladja. Ha a legfelső két szint egy rendeltetési egységet alkot, úgy a szintmagasság megállapításakor az alsó szint szintmagasságát kell figyelembe venni.)

Az összes lehetőség felhasználása

A tervezők és a jogalkotók, hatóságok egyaránt – mindegyik a saját illetőségi területén – figyelembe kellene, hogy vegyék a különböző építési anyagok tűzzel szembeni viselkedését. Ezen szereplőknek van a legnagyobb befolyásuk van arra, hogy az építőanyagok tűzvédelmi szempontból is megfelelően legyenek kiválasztva. A tűzvédelmi szakértők és tűzoltók szintén sok esetben támogathatják a tervezőket a legmegfelelőbb termékek kiválasztásában

Az emberek passzív védelme

Az különféle épületek kiürítéséhez szükséges időt tekintve jelentős eltérések mutatkozhatnak – ez függ az ott lakók mobilitásától, az épület menekülési útvonalainak ismertségétől, és azok könnyű elérhetőségétől. A rendelkezésre álló kiürítési idő növelhető megfelelő – azaz nem éghető – építőanyagok, valamint aktív tűzvédelmi eszközök alkalmazásával. Tűz esetén az életvédelem a legfontosabb. Gyakran egy-egy tűzeset kezdeti fázisban nem is maga a tűz veszélyezteti az embereket, hanem a tűzhöz kapcsolódóan megjelenő füst gyors elterjedése – ott is, ahol nincs tűz – valamint a vészkijáratok elérhetetlensége. A tragikus végkimenetelű tüzek rizikójának csökkentése érdekében, különösképpen a magas épületek tulajdonosainak kellene biztosítaniuk, hogy azok oly módon legyenek megtervezve, hogy elősegítsék az emberek menekülését, többek közt a tűz és a füst gyors elterjedésének korlátozásával.  

A tűzvédelmi tervnek lehetőség szerint figyelembe kellene vennie az adott épület későbbi felhasználásának lehetőségeit. Ebben az esetben a lakóháznak szánt épületek könnyen adaptálhatók lennének egy orvosi rendelő vagy óvoda szükségleteire. Az egészséges lakók lakóépületekből való evakuálásának becsült ideje teljesen eltér az épület rendeltetésének változása esetén. Az ilyen eseteket már a tervezéskor figyelembe kell venni.

A nem éghető anyagok növelik a passzív tűzbiztonságot

Az „A1” Euro-osztályba besorolt építőanyagok megfelelnek a legmagasabb tűzvédelmi követelményeknek is. Nem gyúlékonyak, nem éghetőek, nem táplálják a tüzet, sőt, még ha tűzzel is érintkeznek, nem annak terjedését nem segítik elő, továbbá nem fejlesztenek füstöt, és égve nem csepegnek. Ezzel megakadályozhatják a tűzterjedést. A ROCKWOOL kőzetgyapot termékek, az esetek többségében „A1” osztályba sorolhatók, teljes mértékben teljesítik a tűzvédelemre vonatkozó követelményeket. Ahhoz, hogy minimálisra csökkentsük egy esetleges tűzeset kialakulásának és pusztításának esélyét valamint az ebből fakadó emberi veszteségeket és vagyoni károkat, az épületek létrehozásával kapcsolatos érintettek – tervezők, kivitelezők, beruházók, tulajdonosok stb. – számára a legbiztonságosabb választás a nem éghető építőanyagok használata.

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.